
TESİD Sohbetleri-8 ”Akıllı Tarım Teknolojileri”
Sohbetleri’nde Akıllı Tarım konuşuldu.
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD)’in düzenlediği Dijital Dönüşüm dikeylerinin ele alındığı çevrimiçi sohbetlerinin sekizincisi “Akıllı Tarım Teknolojileri” başlığı ile ve Elektronik Mühendisi – Çiftçi Dr. Murat Salih’in katılımıyla gerçekleşti.
Gazeteci Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğin açılışını TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu yaptı.
Tunaoğlu, konuşmasında dünyanın önemli tarım ülkelerinden birisi olan Türkiye’nin akıllı yaşam çağı olarak adlandırdığımız bu yeni dönemde elektronik temelli yeni teknolojilerle desteklenen hassas ve akıllı tarım uygulamaları ile ulusal ve küresel pazarlarda önemli bir oyuncu olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, Büyük Veri gibi yeni teknolojilerin tüm sektörlere paralel olarak “Akıllı Tarım” için de temel teknolojiler olduğunu belirten Tunaoğlu “Elektronik sanayi ise bu teknolojilerin tamamı için gereken donanım ve yazılımları üretiyor. Bugün dünyada tekil değil, takım oyunu oynayanların başarılı olabildiği bir dönemdeyiz. TESİD olarak en önemli hedeflerimizden biri elektronik sanayinde yer alan firmalarımızı akıllı yaşam çerçevesinde ortak bir vizyon etrafında birleştirebilmek ve buradan ekosistemdeki tüm paydaşlara arasında iş birliği fırsatlarına imkan sağlamak.” dedi.
Gazeteci Hakan Güldağ‘ın “Azı çoğaltma tekniği” olarak da tanımladığı “akıllı tarım”a yönelik sorularını yanıtlayan Dr. Murat Salih akıllı tarım konusunda şunları söyledi:
Akıllı tarım teknolojileri temel olarak sürdürülebilirlik amaçlanarak geliştiriliyor. Çiftçimizin karlılığını sürdürebilmesi ve başta su kaynakları olmak üzere tüm tarım girdilerimizin optimizasyonu için akıllı tarım teknolojilerine gereksinim var. Bu teknolojileri geliştirebilmek için doğru strateji ve politikaları üretmeliyiz. Elektronik sanayi bu alanda çiftçinin üretim sürecini anlayarak çözüm geliştirmeli. Bunu için çiftçilerimiz, ziraat fakültelerimiz, TAGEM ve elektronik şirketlerimiz arasında işbirliği yapılmalı, ihtiyaç doğru tespit edilmeli, geliştirilen ürünlerin saha testleri birlikte yapılmalı. Türkiye savunma sanayinde benzer bir işbirliği ile çok başarılı teknolojiler geliştirdi, sensörler, büyük veri, görüntü işleme, yapay zeka gibi alanlarda ciddi birikimimiz var. Bu birikimi akıllı tarıma uyarlamak çok mümkün. Böylece yurtdışında çok pahalı olan çözümlerin yerli üretimi yapılabilir, ekonomik olur, yüksek katma değerli ihracat potansiyeli yaratır.
Salih konuşmasında, akıllı tarım teknolojilerinde çok sayıda IoT sensörlere ihtiyaç duyulduğunu belirterek bu sensörlerin iletişimi için ciddi bir altyapının kurulması gereğini de vurguladı. Türkiye’de sürdürülebilir tarım için planlamanın öneminin altını tekrar çizen Salih, akıllı tarım teknolojilerinin tarım havzaları için iyi düşünülmüş üretim planlamaları ile desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Etkinlik bu linkten izlenebilir