TESİD, Elektronik Sanayi İşbirliği Platformu - ESİP Projesi üyesidir.

TESİD Sohbetleri – 9 ”Akıllı Yaşamda Enerji Yönetimi”

TESİD Sohbetleri – 9 ”Akıllı Yaşamda Enerji Yönetimi”

TESİD Sohbetlerinde Akıllı Yaşamda Enerji Yönetimi konuşuldu

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD)’in düzenlediği Dijital Dönüşüm konularının ele alındığı çevrimiçi sohbetlerinin dokuzuncusu “Akıllı Yaşamda Enerji Yönetimi” başlığıyla ve Aydem Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı’nın katılımıyla 27 Nisan 2022 günü gerçekleşti.

Gazeteci Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğin açılışını TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu yaptı.

Tunaoğlu, konuşmasında akıllı yaşam çağı olarak adlandırdığımız bu yeni dönemde Türkiye’nin sürdürülebilir enerji kaynaklarına sahip olduğunu, elektronik temelli yeni teknolojilerle bu kaynakları değerlendirmesinin dışa bağımlılığı düşürerek cari açık probleminin çözümünde ciddi rol oynayacağını belirtti. Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, Büyük Veri gibi yeni teknolojilerin tüm sektörlere paralel olarak “Enerji Yönetimi” için de temel teknolojiler olduğunu belirten Tunaoğlu “Elektronik sanayi ise bu teknolojilerin tamamı için gereken donanım ve yazılımları üretiyor. Bugün dünyada tekil değil, takım oyunu oynayanların başarılı olabildiği bir dönemdeyiz. TESİD olarak en önemli hedeflerimizden biri elektronik sanayinde yer alan firmalarımızı akıllı yaşam çerçevesinde ortak bir vizyon etrafında birleştirebilmek ve buradan ekosistemdeki tüm paydaşlara arasında iş birliği fırsatlarına imkan sağlamak.” dedi.


Gazeteci Hakan Güldağ‘ın sorularını yanıtlayan Aydem Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı şunları söyledi:

Türkiye’nin 1.100.000 km aşan elektrik dağıtım hattı uzunluğu ile Avrupa’nın en büyük şebekelerinden birine sahip olduğunu, son yıllarda devreye giren santralların %86’sının ise yenilenebilir enerji ürettiğini belirten Saldanlı, böylece enerji üretiminde %90 olan bağımlılığımızın %50’nin altına gerilediğini belirtti. Saldanlı, elektronik temelli teknolojilerin enerji tesisatına akıl kattığını, verimi artırmak için ileri yönetim sistemleri gerektiğini, bu konuda Türkiye’de ciddi Ar-Ge çalışmaları yapıldığını ve başarılı sonuçlar alındığını söyledi. Aydem Enerji’nin Türk mühendislerince geliştirilen otomatik sayaç okuma sistemi (OSOS) ile tüketimi %60 oranında uzaktan ölçümleyerek, hata payını en düşük seviyeye çekebildiklerini anlatan Saldanlı, son yıllarda çok büyük aşama sağlanmasına rağmen enerji alanında yeni teknolojik çözümlere odaklanmak gerektiğini belirtti. “Teknolojiyi veren katma değeri alır” sözleriyle yerli teknoloji ve üretimin önemini vurgulayan Saldanlı, rüzgar enerjisi kontrol ve koruma sistemleri, termik santral teknolojileri elektroniğinde gelişmiş yerli çözümlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Etkinlik bu linkten izlenebilir

Etkinliğin DÜNYA GAZETESİNDEKİ haberi bu linkte.