TESİD, Elektronik Sanayi İşbirliği Platformu - ESİP Projesi üyesidir.

21. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri sahiplerini buldu

21. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri sahiplerini buldu

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) tarafından 1999 yılında ilk kez verilen Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri’nin 21’incisi, 14 Eylül 2023 günü İstanbul Fuarcılık Merkezi’nde gerçekleşen ISAF Fuar’ında yapılan törenle sahiplerini buldu.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu; “İlk TESİD Ödüllerinden bu yana şahit olduğumuz büyük teknolojik devrimler sonucunda elektronik sanayi tüm sektörlere hizmet eder bir konuma geldi. Elektroniğin temelinde “yarı iletken teknolojisi” yatıyor. Teknolojik güçleri ile dünya rekabetinde öne çıkan ülkeler bu alanda çok büyük yatırımlar yapıyorlar. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız tedarik sorunları ve politik gelişmeler sonucunda yatırımların batı coğrafyasında yoğunlaştığını görüyoruz. Türkiye’nin kritik teknolojilerdeki dışa bağımlılığını azaltacak yönde yarı iletken teknolojisinde daha alacağı önemli yollar var ve bu alandaki yetenek ve birikimi, – elbette yaşadığımız yetişmiş eleman göçü sorununu aşarsak – son derece yeterli. Ancak hep söylediğimiz gibi iş birliği kültürümüzü çağın gereklerine uyarlamalıyız. TESİD olarak bu alanda yoğun çalışmalar yapıyor, iş birliği platformları yaratıyoruz.” dedi.

Ödül töreni öncesinde “Türkiye’nin Yarı İletken Teknolojilerindeki Yeri ve Yolculuğu” konusunda Yaman Tunaoğlu moderatörlüğünde; TESİD Yüksek Danışma Konseyi Üyesi Prof. Duran LEBLEBİCİ, SABANCI Üniversitesi Rektörü Prof. Yusuf LEBLEBİCİ ve YONGATEK Yönetim Kurulu Başkanı Ali BARAN’ın katılımıyla  bir panel yapıldı.

Türkiye’nin Yarı İletken Teknolojisindeki yol haritası 1970’li yıllardan günümüze kadar yapılanlar da görüşülerek değerlendirildiği panelde, tasarım kabiliyeti kazanmış olmanın tek başına yeterli olmayacağı, gerek istenen sayıda üretim, gerek üretilen ürünün güvenliği için ülkemizin kendi üretim tesislerinin de olması gerektiği ifade edildi. Pandemi sonrası dönemde dünyada yeni gelişmeler olduğu batılı ülkelerin kendi üretim tesisleri için yeni yatırımlar yapmakta olduğu, öte yandan tasarım konularının da Asya ülkelerine doğru geçtiği, batı ülkelerinin tasarım konusundaki üstünlüklerini ve hakimiyetlerini kaybetmekte olduğu konuşuldu. Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağı avantajı dikkate alınarak, yeni teknolojilere hakim olmak için kontrollü teknoloji transferi yaparak, stratejik ve kritik alanlardaki ihtiyaçları karşılayacak üretim tesisleri- butik ve çok sayıda olabilir- kurmasının zorunlu olduğu değerlendirildi. Tek bir tesis kurup tüm yarı iletken unsurlarını üretmek gibi yolun mümkün olamayacağı belirtilerek, TOGG Projesi gibi devlet destekli ve yarı iletkene en çok ihtiyacı olan özel sektör katılımı ile üretim tesislerin kurulabileceği, devletin de bu konularda kolaylaştırıcı mevzuat, ihracat için özel teşvikler, tesis ve yatırımlar için finans destekleri vermesi gerektiği konuşuldu.

Panel sonrası yapılan törende 21. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödüllerini ve Juri Özel ödülünü kazanan; NETAŞ, DEICO,  SAVRONİK, MİGGRA, SYMPHONE, NETELSAN, PROCENNE ve  Doktora Tezleri kategorisinde Mohammadreza BABAEI, Sedat KILINÇ, Sercan AYGÜN’e ödülleri takdim edildi.

21. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri Kazananlar Listesi
ÖdülKazanan Firma:Proje adı :
Jüri Özel ÖdülüNETAŞBağlı ve Otonom Araçlar İçin Araç Üstü Haberleşme Ünitesi
Jüri Özel ÖdülüDEICOAna Rotor Buzlanma Giderici (De-Ice) Değişim Tezgahı Projesi
Doktora Tezi Dalında Üniversite Sanayi İş Birliğinde En Başarılı Bilimsel Uygulama ÖdülüMohammadreza BabaeiStochastic Bitstream- Based Vision and Learning Machines   
Doktora Tezi Dalında Üniversite Sanayi İş Birliğinde En Başarılı Bilimsel Uygulama ÖdülüSedat KılıçDoğrusal Olmayan Aktif Elemanların Performans Analizi ve Sanal Kazanç Optimizasyonuyla Genişbandlı Mikrodalga Güç Kuvvetlendiricisi Tasarımı
Doktora Tezi Dalında Üniversite Sanayi İş Birliğinde En Başarılı Bilimsel Uygulama ÖdülüSercan AygünNew RF Energy Harvesting Models for Next- Generation Wireless Communication Systems
KOBİ Dalında Ürün Geliştirme ve Ticarileştirme ÖdülüProcenneEndCrypt- Mobil Uygulama Güvenliği Kütüphanesi
Büyük Firma Dalında Ürün Geliştirme ve Ticarileştirme ÖdülüNETELSANKablosuz Hırsız Alarm Sistemi
Girişimci Firma Dalında Yenilikçi ve Yaratıcı Ürün ÖdülüSymphoneGüvenli VoIP Uygulaması
KOBİ Dalında Yenilikçi ve Yaratıcı Ürün ÖdülüMiggraTARO-Taşıma Robotu
Büyük Firma Dalında Yenilikçi ve Yaratıcı Ürün ÖdülüSavronikÇok Amaçlı Yazılım Tabanlı Alıcı Verici Birimi

 

 Ödül törenini TESİD YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

Panel sırasında Prof. Duran Leblebici tarafından yapılan sunumun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.