TESİD, Elektronik Sanayi İşbirliği Platformu - ESİP Projesi üyesidir.

Uzaktan Çalışma İçin En Önemli Teknoloji: Video Konferans

Uzaktan Çalışma İçin En Önemli Teknoloji: Video Konferans

Son yıllarda ivmelenen dijital dönüşüm sürecinde, pandemi etkisiyle önemli bir sıçrama yaşandı. Pandemi uzaktan çalışmanın önündeki kültürel ve teknolojik bariyerlerin beklenmedik bir hızla ortadan kalkmasına neden oldu.
Teknoloji, birçok alanda çalışanların fiziksel olarak bir arada olmadan iletişimlerini etkin bir şekilde sürdürebilmeleri, iş süreçlerini kesintisiz ve verimli bir şekilde yürütmelerinde kilit bir rol oynadı. Güçlü genişbant IP şebekeleri ve bulut altyapılarının varlığı bu dönüşümün önünü açtı. Video konferans uygulaması iş hayatının olmazsa olmaz bir aracı haline dönüştü. Uzak çalışanların birbiriyle görüntülü ve doküman paylaşımı yaparak gerçekleştirdikleri toplantılarda neredeyse yüz yüze yapılan toplantılardaki verimin sağlanabildiği görüldü. Eğitim ve sağlık sektöründe de bu çözümler yaygın olarak kullanılmaya başlandı. IP santral, bulut santral ve bulut çağrı merkezi gibi çözümler, işletmelerin uzaktan çalışma biçiminde de telefon iletişimlerinin kesintisiz devam etmesine, müşteri hizmetleri ve destek hattı gibi hizmetlerinin aksamadan yürütülmesine olanak sağladı. Tüm bu gelişmeler olurken iş hayatının kapalı networklerin dışına taşınması siber güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi. Gerekli güvenlik önlemleri alınmış, güçlü şifreleme algoritmalarını desteleyen, yurtiçinde barındırılan, özellikle kamu kurumları açısından yerli çözümler bu dönüşüm sürecinde bir adım önde oldu.
Dijital dönüşüm sürecinde yaşanan bu sıçramayla birlikte, giderek kullanımı artan bilgi ve iletişim çözümlerinden daha fazla fayda elde etmeyi sağlayan tamamlayıcı başka teknolojilerin de gelişimi ve kullanımı hızlandı. Ses tanıma, metni sese dönüştürme, video analiz, görüntü işleme, yapay zekâ, sanal gerçeklik gibi birçok teknoloji farklı pek çok uygulamada kendine yer buldu. Bunların yanı sıra uzak çalışanların üretkenliklerini daha iyi izleyip ölçümlemeyi sağlayacak yeni bazı yazılım çözümleri de kullanılmaya başlandı.
Mevcut uzaktan çalışma çözümleri fiziksel olarak müdahale gerektiren üretim, bakım-onarım, lojistik, medikal gibi alanlarda henüz yetersiz kalıyor. Ancak hiç kuşku yok ki gelecekte robotik, büyük veri, makine öğrenmesi, arttırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin kullanımıyla uzaktan çalışma biçimi şu an giremediği birçok yeni alana daha girmiş olacak.
Yapılan araştırmalar uzaktan çalışmanın korkulanın aksine üretkenlikte artış, maliyetlerde düşüş, çevreye de olumlu katkı sağladığını gösteriyor. Bu yöntemde çalışanın motivasyonunu göz ardı etmeden, teknoloji yoluyla performans ölçümü ve kontrol sağlamak da başka bir teknoloji geliştirme alanı haline geliyor. Yapılan tüm araştırma ve anketler, uzaktan çalışma ile iş yapış biçimlerinin kalıcı olarak değiştiğini, pandemi ortadan kalktığında da artarak devam edeceğine işaret ediyor.
Bu gelişmeler de teknoloji yatırımlarının hızlanacağını, rekabette avantaj sağlamak için işletmelerin daha fazla kaynak ayıracağını gösteriyor. Yanı sıra makro düzeyde ülkeler, altyapıyı güçlendirerek ve yerli teknoloji üretimini destekleyerek, geleceği şekillendiren ülkelerden olmak için bu oluşumda önemli roller üstlenmeye önem veriyor.

Bu yazı için KAREL firmasına katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Kaynak: TESİD 2020 ALMANAK