TESİD, Elektronik Sanayi İşbirliği Platformu - ESİP Projesi üyesidir.

Veri: Yeni endüstriyel devrimin yakıtı

Veri: Yeni endüstriyel devrimin yakıtı

Dr. H. Sait Ölmez SABANCI Üniversitesi Dijital dönüşüm, inovasyon, optimizasyon, endüstri 4.0, nesnelerin interneti, yapay zeka ve öngörü odaklı organizasyonlar. Bunlar sıkça işittiğimiz, hakkında yazılar okuduğumuz, birçok kurumda üzerinde henüz kayda değer bir mesafe kat edilmiş olmasa bile sürekli konuşulan konuların bazıları. Veri ise tüm bunları mümkün kılan teknolojilerin, yöntemlerin ve faaliyetlerin girdisi olan ortak [...]Devamını Oku »
Türkiye’de 5G Hazırlıkları ve Ekonomiye Muhtemel Etkileri

Türkiye’de 5G Hazırlıkları ve Ekonomiye Muhtemel Etkileri

Tayfun Acarer 1980’li yıllarda sadece “Ses İletişimi” ile başlayan 1G  Teknolojisindeki olanaklar, ilerleyen Nesillerde hızla gelişmiş ve özellikle 4G Teknolojisi ile büyük aşamalar kaydetmiştir. Geçmişte Data hızı 3G Teknolojisi ile 84 Mbps hızına ulaşılmışken, 4G Teknolojisi 100 Mbps hızından başlamıştır. Bu hızın 5G Teknolojisinde 1000 Mbps hızından başlayacağı ve artarak devam edeceği hesaplanmaktadır. Bilindiği üzere [...]Devamını Oku »
Verinin yakıtı sensörler, akıllı şehrin temeli

Verinin yakıtı sensörler, akıllı şehrin temeli

Prof.Dr.Gözde Bozdağı AKAR ORTADOĞU TEKNIK ÜNIVERSITESI Sensörler ve algılama teknolojisi günlük yaşamımızda önemli bir rol oynamaktadır.   Son zamanlarda, farklı uygulamalar için akıllı sensör sistemleri geliştirmek için önemli miktarda araştırma yapılmaktadır. Bu konudaki araştırmalar daha iyi performans, daha yüksek entegrasyon ve çok parametreli algılama, yerleşik zeka ve güvenli ve emniyetli ağ oluşturma gibi konular üzerine yoğunlaşmıştır [...]Devamını Oku »
Otonom Araçlar Bir Devrim mi?

Otonom Araçlar Bir Devrim mi?

Prof. Dr. Orhan B. Alankuş İstanbul Okan Üniversitesi Aslında ilk sürücüsüz araç uzaktan kontrollü olarak 1925 yılında yapıldı. Fakat bu alandaki önemli adımlar Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının 1995 yılında direksiyonun otonom kontrol edildiği bir araç ile 5,000 Km’ye yakın bir yol yapmasından sonra atılmaya başlandı. 2002 yılında DARPA (ABD İleri Savunma Projeleri Ajansı) [...]Devamını Oku »
Elektrikli taşıt fırsat mı tehdit mi?

Elektrikli taşıt fırsat mı tehdit mi?

Prof. Dr. R. Nejat TUNCAY Okan Üniversitesi Tekerleğin icadından bu yana insanoğlu, karada ulaşım ve taşımacılık amacıyla çeşitli taşıt araçlarını kullanmıştır. Bir süre sonra, kas kuvvetinin yerini atlar almış ve güç birimi olarak “Beygir Gücü” kullanılmaya başlanmıştır. 18. Yüzyılda Buhar türbinin icadını takiben, özellikle demiryolu ulaşımında buhar gücü ile çalışan lokomotifler geliştirilmiş ve 20. Yüzyılın [...]Devamını Oku »
IoT, hasattan önce verimi bilmeye yarıyor

IoT, hasattan önce verimi bilmeye yarıyor

Kenan İstanbullu TEM-Tüm Elektronik Mühendislik Dünyada Tarım ve Hayvancılıkta IoT uygulamaları pek çok alanda kullanılmaya başlanmış olup, giderek artan bir ivme kazanarak her geçen gün yeni uygulama alanları ortaya çıkmaktadır. Başlarda IoT, süreçlerden bilgi toplamaya yönelikken Yapay Akıl (AI), Robot ve Otomasyon gibi teknolojilerin gelişimiyle, kararlar makineler tarafından verilebilmekte, süreçlerin otomasyonu ile birleşmekte ve Akıllı [...]Devamını Oku »
“KOBİ’lere yol açıcı politikalar gerekli”

“KOBİ’lere yol açıcı politikalar gerekli”

Olcay Taysı NetOP Çok değil 3-5 yıl kadar önce nesnelerin interneti kavramını ortaya çıkmasını takiben büyük raporlama ve araştırma kuruluşları ardı ardına yayınladıkları raporlarda 2020 yılında en az 50 milyar nesnenin internete bağlanacağını varsayıyorlardı. O gün uzak ve ütopik gelen bu kavram öngörü tarihine bir kala fazlasıyla gerçekleşmiş gözüküyor. Katlanarak büyüyen adetlerde “şeyler” internete bağlanıyorlar. [...]Devamını Oku »
Verinin suyu nereden geliyor?

Verinin suyu nereden geliyor?

Gülay Bozdağ Pikotek Teknik Lideri “Büyük veri” kavramı hayatımıza gireli uzun yıllar oldu. Şimdiye kadar pek çok platformda “büyük veri” konuştuk. Veriden analiz ve çıkarımlar yapacak bir çok dijital platform kuruldu, analiz ve tahminleme algoritmaları geliştirildi. Elimizde Türkiye’de halihazırda kullanılmakta olan analiz ve tahminleme uygulamalarının sektörlere göre dağılımı, kullanılan algoritmaların yaklaşık doğruluk oranları, algoritmalarda kullanılan [...]Devamını Oku »
Görme engellilere özel akıllı baston

Görme engellilere özel akıllı baston

Vestel Vestel’in Erişebilirlik Projesi kapsamında gerçekleştirdiği Engelsiz Hackhaton’da doğan WeWALK Teknoloji desteğiyle görme engellilerin hareket özgürlüğünü arttırmak ve hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen bir akıllı baston. YGA ve Vestel mühendislerinin görme engelliler için geliştirdiği teknolojiyle donatılmış bir baston olan WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor.   Teknolojinin her bireyin [...]Devamını Oku »
NB-IoT ile süt verimi artıyor

NB-IoT ile süt verimi artıyor

Karel Elektronik Nesnelerin İnterneti Kapsamında NB-IoT, Hayvancılıkta NB-IoT Uygulaması Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlar arasında veri bağlantısı ve veri alışverişi anlamına gelir. IoT'yi desteklemek için, Makine-makine (M2M) iletişimi gerekmektedir ve M2M, insan etkileşimi gerektirmeyen cihazlar arasında veri iletişimi olarak tanımlanabilir. IoT servislerinin örnekleri arasında güvenlik, izleme, ödeme, akıllı şebeke, uzaktan bakım, varlıların ve canlıların uzaktan izlenmesi [...]Devamını Oku »